Home

Μέρος 3    Η 911 στους αγώνες

 
Η  Turbo RSR που ήρθε δεύτερη στο Watkins Glen, το 1974. Οι αγώνες αντοχής ήταν είναι και θα είναι πεδίον δόξης λαμπρόν για την 911.
 

Η 911 χρωστάει τον μύθο της και στους αγώνες. Ξεκίνησε με τη λογική της Lotus, ελαφριά άρα γρηγορότερη, και έφτασε στα turbo τέρατα των 800 ίππων, όπως ο «Moby Dick». Η Porsche κινήθηκε έξυπνα, κάνοντας από την αρχή τις αγωνιστικές 911 διαθέσιμες και στους ιδιώτες. Με αυτόν τον τρόπο δεν κέρδισε μόνο χρήματα, αλλά και κύρος. Μέχρι σήμερα, η Porsche στηρίζει και στηρίζεται από ιδιωτικές ομάδες, είτε στους αγώνες αντοχής, είτε στα διάφορα πρωταθλήματα ενιαίου τύπου ανά τον κόσμο. Παράλληλα, δεν αρκέστηκε μόνο στην άσφαλτο, αλλά αγωνίστηκε και στο χώμα, όπου η 911 πρωταγωνίστησε, μέχρι την κυριαρχία των τετρακίνητων μοντέλων.

 

 

 
Λεπτομέρεια μίας 911S πρώτης γενιάς.
                         
 

 

 
Πιο ιστορική δεν γίνεται. Η νικήτρια 911RS του Targa Florio στα χρώματα της Martini, «παρέα» με την πρώτη 356 κάμπριο, κάπου στο Μουσείο της Porsche.

 

 

 

 
O παγκόσμιος Πρωταθλητής Walter Röhrl τίμησε επίσης και την 911. Σήμερα είναι εργoστασιακός οδηγός δοκιμών της Porsche.

 

 

 

 
H RSR 3.0 ήταν η εξέλιξη της RS και απέδιδε 300 ίππους. Συμμετείχε στην κατηγορία Gr4 με αμέτρητες ιδιωτικές ομάδες, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70.

 

 

 

 
Ο Hans Joachim Stuck πίσω από την RSR3.0, πριν αρχίσει να μοιράζει ωτοασπίδες. Τα αγωνιστικά του Gr4 ήταν ιδιαίτερα θορυβώδη. Οι οδηγοί των Capri RS ούρλιαζαν για να μην σπάσουν τα τύμπανά τους.

 

 

 

 
Η Porsche έδινε πάντα ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα κατασκευής, με αποτέλεσμα οι περισσότερες 911 να κυκλοφορούν μέχρι σήμερα. Εδώ, στο ιστορικό Nürburgring, ο πιλότος είναι φανερό ότι κατεβάζει ταχύτητα για να εισέλθει στην πρώτη φουρκέτα.

 

 

 

 
H εξέλιξη της RSR είναι η εικονιζόμενη Turbo 2,1. Πολιτισμένη όσο ένας Νεάντερταλ υπό την επήρεια αναβολικών, αλλά πολύ επιτυχημένη, σημείωσε μία δεύτερη θέση γενικής στις 24 ώρες του Le Μans, το 1974.

 

 

 

 
Τα ηνία μετά την Turbo RSR πήρε η πολύ επιτυχημένη 935. Εδώ μία 935 Κ1 στο Hockenheimring, με οπίσθιο μέρος φαρδύτερο από αεροπλανοφόρο. Μία ιδιωτική Κ3 κέρδισε το Le Μans του 1979.

 

 

 

 
H εργοστασιακή «μακριά» έκδοση της 935 πήρε το παρατσούκλι Moby Dick, από το 1978. Κάτω από τις αεροδυναμικές ποδιές κρύβεται μία 911 Turbo με έναν εξακύλινδρο, επίπεδο κινητήρα, χωρητικότητας 3 έως 3,2 λίτρων που απέδιδε 800+ ίππους και εκτόξευε το αυτοκίνητο έως την τελική ταχύτητα των 370 χλμ/ω.

 

 

 

 
H 911 τίμησε δεόντως και τα Ράλι. Άλλωστε, η πρώτη της αγωνιστική παρουσία ήταν το Ράλι του Μοντεκάρλο. Εδώ, η εργοστασιακή SC των 250 ίππων από το Ράλι Σαφάρι του 1978, όπου τερμάτισε δεύτερη, με οδηγό τον Σουηδό Björn Waldegård. Μία τετρακίνητη έκδοση της 911 (με τον κωδικό 953) κέρδισε το Παρίσι-Ντακάρ του 1984.

 

 

 

 
Με μία 911SCRS και οδηγό τον Henri Toivonen η Prodrive συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνες ράλι, το 1984. H Prodrive έγινε, αργότερα, παγκοσμίως γνωστή από τη συνεργασία της με την Subaru Rally Team

 

 

 

 
Η 911 κατασκευάζεται και σε αγωνιστικές εκδόσεις ενιαίων, τα οποία διαθέτουν κάποια ηλεκτρονικά βοηθήματα για να είναι φιλικότερα και σε ερασιτέχνες οδηγούς. Συνήθως παρέχεται εργοστασιακή τεχνική υποστήριξη

 

 

 

 
Υβριδική  911 της κατηγορίας GT3, από το 2016. Η ιστορία της 911 συνεχίζεται βέβαια μέχρι σήμερα και θα συνεχιστεί – απ’ ό,τι φαίνεται – για αρκετό ακόμη καιρό.