Home

Borgward Macht Weiter. (BMW)

     

Μία ξεχασμένη θεωρία συνομωσίας.

Θεωρίες συνομωσίας υπάρχουν και στον χώρο του αυτοκινήτου. Παλιές ιστορίες, οι οποίες δεν αποδείχτηκαν ποτέ. Μία από αυτές διατείνεται ότι οι μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και ιδίως BMW βρέθηκαν πίσω από την χρεοκοπία και το κλείσιμο της μάρκας Borgward από την Βρέμη. Η θεωρία  μιλάει για άνθρωπο της βαυαρέζικης εταιρίας που ανέλαβε την διαχείριση της Borgward μετά την απομάκρυνση του ιδρυτή της και την υποχρεωτική διαχείριση από το γερμανικό κράτος. Αυτός διέρρευσε στην BMW σχέδια της Borgward, στα οποία βασίστηκαν οι Βαυαροί για να κατασκευάσουν την 1600 και τη σειρά 02. Μην ξεχνάμε, ότι ουσιαστικά τα μοντέλα αυτά έσωσαν τη ΒΜW.

Βorgward Arabella και τα πρώτα σύννεφα  .

 

 

 
Το Arabella με τα πολλά προβλήματα.

 

Στα τέλη  της δεκαετίας του  ΄50 η αγορά αυτοκινήτου ήταν πολύ διαφορετική. Κυριαρχούσαν η Mercedes, η  Opel, η Ford Γερμανίας, η VW και η Borgward. Προβλήματα είχαν η Auto Union και η  BMW. Η πρώτη είχε «κολλήσει» στους μικρούς, δίχρονους κινητήρες, ενώ η δεύτερη κυκλοφορούσε τη μία εμπορική αποτυχία μετά την άλλη. Αμφότερες δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν το ρεύμα της αγοράς, η οποία έφευγε από τα μίνι αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες  τις ισοπεδωμένης, μεταπολεμικής Γερμανίας και πήγαινε προς τα μεγαλύτερα, πιο ευρύχωρα μοντέλα που έφερνε το οικονομικό “θαύμα”.

Η Βorgward εκείνη την εποχή απολάμβανε την επιτυχία της Isabella, ενός μοντέλου που έβγαινε σε berlina, coupe και  cabrio έκδοση και κατείχε το 6% της αγοράς με μία παλέτα μοντέλων που άρχιζε από μικρά , δίχρονα αυτοκίνητα και έφτανε στα φορτηγά.

Τα πρώτα προβλήματα ήρθαν με την παρουσίαση του φθηνότερου Arabella που στόχο είχε το κοινό του «σκαραβαίου». Το κινούσε ένας επίπεδος, τετρακύλινδρος, τετράχρονος  κινητήρας 45 ίππων, ο οποίος πρόσφερε τα πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά της εποχής, όπως συγχρονισμένο κιβώτιο, εμπρόσθια κίνηση και τελική ταχύτητα 120 χλμ/ω . Η αγορά ανταποκρίθηκε θετικά, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Αχίλλειος πτέρνα του Arabella, η μέτρια συναρμολόγηση και η στεγανότητα του αμαξώματος . Το αυτοκίνητο με την πρώτη βροχή γέμιζε με νερό, τα ΜΜΕ άρχισαν να χτυπούν την εταιρία (η Bild αποκαλούσε ειρωνικά το μοντέλο Aquabella), οι ιδιοκτήτες απαιτούσαν αποζημιώσεις και η φήμη της εταιρίας χειροτέρευε μέρα με την μέρα.

 

Το αφιέρωμα του Spiegel και η αποχώρηση του Carl Borgward

Το 1961 το Spiegel έκανε ένα αμφιλεγόμενο αφιέρωμα στην εταιρία που ουσιαστικά αποδομούσε τον ιδρυτή της, Carl Borward, αποκαλώντας τον «μάστορα» (Bastler). To κείμενο ήταν αρκούντως σκληρό (και κατά την γνώμη μας άδικο ) για την Borgward  που εκείνη την εποχή απασχολούσε 20.000 εργαζόμενους και είχε το 9% της αγοράς. Η κριτική όμως για τον Carl Borgward δεν σταματούσε εκεί, αλλά επεκτεινόταν και στην πολιτική της εταιρίας. Η  Borgward  διέθετε πολλά μοντέλα στην γκάμα της και συγκεντρωτικό τρόπο διοίκησης, γεγονός που για κάποιους αύξανε πολύ το κόστος λειτουργίας. Οι τράπεζες και το γερμανικό κράτος αξίωσαν και –  μετά από μεγάλη πίεση – επέβαλλαν την αποχώρηση του ιδιοκτήτη και την τοποθέτηση διορισμένου διαχειριστή. Και κάπου εδώ αρχίζει η θεωρία συνομωσίας.

  Το εξώφυλλο του Spiegel διακρίνεται ένα σχέδιο του Arabella

Δάκτυλος BMW ;

 

 

 
Η BMW 1600 . Μαζί με την σειρά 02 έσωσαν την εταιρία.

 

Ο Βorgward απεβίωσε το 1963 μαζί με το οριστικό κλείσιμο της εταιρίας και μέχρι το τέλος της ζωής του επέμενε ότι η εταιρία ήταν βιώσιμη. Ας δούμε όμως συνοπτικά που στηρίζεται η θεωρία συνομωσίας.

  1. Ο διορισμένος διαχειριστής είχε επαγγελματική σχέση και με την BMW.
  2. H Borgward εξόφλησε όλους τους πιστωτές της και από την διάλυση της εταιρίας έμεινε και μεγάλο υπόλοιπο,  άρα δεν ήταν υπερχρεωμένη.
  3. Η ΒΜW μετά τον χωρισμό των δύο Γερμανιών έχασε τόσο το εργοστάσιο αυτοκινήτων που είχε στο Eisenach (εκεί κατασκευαζόταν πιά τα Wartburg), όσο  και το μερίδιο της στην αγορά, ένα μερίδιο που ήταν μικρότερο από αυτό της Borgward. Το μόνο της επιτυχημένο, μεταπολεμικά, μοντέλο ήταν το τρίκυκλο Isetta που το κινούσε  ένας κινητήρας μοτοσικλέτας. Από που προέκυψε το know how για την κατασκευή της 1600 και της 02;

Τίποτε από αυτά βέβαια δεν μπορεί να αποδειχτεί. Το θέμα έγινε και τηλεταινία για την κρατική γερμανική τηλεόραση,  αλλά φυσικά αυτό δεν αποτελεί απόδειξη. Εκεί ακούγεται και το λογοπαίγνιο «'Borgward Macht Weiter» (η Μπόργκβαρντ συνεχίζει). Τα αρχικά της φράσης σχηματίζουν το ακρωνύμιο BMW.

Όταν η έκλεισε η Borgward, η Βρέμη ήταν μία πανίσχυρη οικονομικά πόλη λόγω του άνθρακα. Αντιθέτως, σήμερα η τοπική κυβέρνηση έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και η πόλη είναι από τις φτωχότερες στην Γερμανία. Τα μοντέλα της Borgward συνέχισαν να παράγονται για λίγο από άλλες εταιρίες, ενώ η Πυροσβεστική χρησιμοποιούσε τα οχήματά της μέχρι το 1985. Η BMW μετά την 02 και την 1600 συνέχισε τις επιτυχίες με την σειρά 3 και 5, ενώ εκδηλώθηκε μία προσπάθεια επανασύστασης, κατ’ όνομα, της Borgward από το 2015.

Kαι αντί επιλόγου, μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Στην επόμενη σελίδα του κειμένου του Spiegel για την  Borgward υπάρχει διαφημιστική καταχώρηση της Ford ...Το τεύχος υπάρχει στα χέρια μας.