Home

Η σχέση αεροπλάνου και αυτοκινήτου

μέρος 1

 
Το North American Mustang
 

 

Από τα ψηλά  στα χαμηλά και αντιστρόφως

Ο κόμης δεν άλλαξε τις συνήθειες του παρά τον πόλεμο. Κάθε Σάββατο έκανε την καθιερωμένη βόλτα με την Rolls Royce Siver Ghost και τον πιστό του οδηγό. Βέβαια, από το 1944 ήρθαν και εκείνοι οι Γιάνκηδες με αυτά τα ασημί αεροπλάνα που πετούσαν χαμηλά κι έκαναν δαιμονισμένο θόρυβο. «The Americans have no class…» σκέφτηκε... Όμως, δεν ήξερε ότι οι κινητήρες από τα αεροπλάνα των Γιάνκηδων είχαν το ίδιο κατασκευαστή με το αυτοκίνητο του. Really?

 

 

 
O Rolls Royce Merlin
                         

O Rolls Royce Merlin είναι ο πιο επιτυχημένος κινητήρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμοποιήθηκε σε πάρα πολλά αεροσκάφη των συμμάχων, όπως το Spitfire ,το Hurricane και το Mustang. Συνήθως για τα αυτοκίνητα της η Rolls Royce δεν δήλωνε ποτέ την ιπποδύναμη των κινητήρων, απλά ανέφερε την λέξη “sufficient“, δηλαδή «επαρκής». Όμως, η ιπποδύναμη του V12 Merlin δεν ήταν διακριτική. Ο εξαιρετικός αυτός κινητήρας απέδιδε μέχρι περίπου 2000 ίππους στην τελική του μορφή. Πολλά έτη μετά τον πόλεμο, κινητήρες Merlin αξιοποιούνται σε αεροπορικούς αγώνες. Τα αεροσκάφη της κατηγορίας “Unlimited” διαθέτουν κινητήρες που αποδίδουν μέχρι και 3.800 ίππους, χρησιμοποιώντας συμπίεση που ακουμπά τις 5 ατμόσφαιρες. Η Rolls Royce συνεχίζει να κατασκευάζει αεροπορικούς κινητήρες και αυτοκίνητα μέχρι σήμερα. Ο Merlin αποτελεί ίσως το γνωστότερο παράδειγμα της παράξενης σχέσης που υφίσταται μεταξύ αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και αεροπλάνων.

 

 

 
Hawker Hurricane

 

Από τα βομβαρδιστικά στα σκούτερ

Έκανε κρύο, αλλά το Tourist παίρνει πάντα μπρος. Αν και Μάρτιος, στη Στουτγάρδη έπεφτε χιόνι. Ανέβηκε στο Heinkel και κατηφόρισε προσεκτικά από το άλσος του Κρέεβαλντ προς τη ρωσική εκκλησία. Είχε αγοράσει το σκούτερ το 1957, όταν ο μισθός του αυξήθηκε λίγο και διέθετε τα χρήματα, προκειμένου να το αποκτήσει. Ήταν – βλέπετε – η Rolls Royce των σκούτερ, με ρεζέρβα, χώρο αποσκευών, καλάθι και μεγάλο κινητήρα. Δεν ήθελε να θυμάται τον πόλεμο και το σαραβαλιασμένο βομβαρδιστικό Heinkel 111 που είχε ξεμείνει στο αεροδρόμιο του Μπέμπλιγκεν, όπου και τον συνέλαβε ένα απόσπασμα των Άγγλων. Το εργοστάσιο που υπήρχε στο Ρόστοκ αποσυναρμολογήθηκε ολόκληρο από τους Σοβιετικούς και απέμενε πιά ένα κουφάρι. Κανείς δεν κατασκεύαζε πια όπλα και αεροπλάνα στην Γερμανία. Η Bundeswehr ήταν ένα μικρό στρατιωτικό σώμα. Ευτυχώς, όμως υπάρχουν, οι Amis (προσωνύμιο των Αμερικανών), γιατί πρόσφατα εγκατέστησαν εδώ εκείνους τους πυραύλους Τίμιος Τζον» κοντά στο Μακρόνιγκεν, σε περίπτωση που μας επιτεθούν οι Ρώσοι και οι Όσις (δηλαδή, οι Ανατολικογερμανοί).

 

 

 
Heinkel Tourist

 

Παρόμοια ήταν και η μοίρα της Messerschmitt. Όταν τελείωσε το Τρίτο Ράιχ, τα εναπομείναντα Me 109, με διαφορετικούς κινητήρες, μετακόμισαν στο νέο κράτος του Ισραήλ και στην Τσεχοσλοβακία, ενώ  o Willy Messerschmitt πήγε στην φυλακή, εξαιτίας της συνεργασίας του με το καθεστώς των Ναζί. Όταν αποφυλακίστηκε, κατασκεύασε το Kr 175/200, ένα μικροσκοπικό όχημα, ιδανικό για την ερειπωμένη Γερμανία και τους κατοίκους της, οι οποίοι στην πλειονότητα τους δεν ήταν σε θέση να αγοράσουν ένα κανονικό αυτοκίνητο,  πόσω μάλλον μία Mercedes. Η Mercedes προπολεμικά κατασκεύαζε τους κινητήρες για τα μαχητικά του Messerschmitt.

 

 

 
Messerschmitt Bf109 και KR175 .
Αεροπορικός κινητήρας Mercedes  DB605

 

Ψυχροπολεμικό συγχωροχάρτι.

Heinkel και Messerschmitt δεν έμειναν για καιρό στην κατασκευή τροχοφόρων. Τα χρόνια πέρασαν, οι ταυτότητες των Ναζιστών χάθηκαν σε κάποιο κρατικό αρχείο και τα παλιά αεροναυπηγικά σχέδια βγήκαν από τα συρτάρια. Αμφότερες γύρισαν στην κατασκευή οπλικών συστημάτων, στην αρχή κατασκευάζοντας, κατόπιν αδείας, το G91 ένα μαχητικό της... Fiat και έπειτα εξελίσσοντας δικές τους σχεδιάσεις. Η Messerschmitt ως ΜΒΒ κατασκεύασε ένα ελικόπτερο σε συνεργασία με την...Kawasaki, ενώ η  Heinkel  συμμετείχε στην σχεδίαση ενός  VTOL αεροσκάφους (καθέτου απογειώσεως/προσγειώσεως) για τη Luftwaffe. Αργότερα, όλες αυτές οι εταιρείες συγχωνεύτηκαν σε μία, στην οποία συμμετέχει και η Mercedes. Πρόκειται για τη γνωστή μας EADS-AIRBUS.

 

 
Fiat G91 ''Gina''
BO 105 σε μάλλον κακή κατάσταση. Heinkel και Messerschmit συμμετείχαν στην σχεδίαση του.

 

Ειδικές διαδρομές και καμικάζι.

 

 

 
Mέρος της ατράκτου ενός Mitsubishi Zero

 

Το 1995 είχε συντελεστεί μία μεγάλη αλλαγή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι. Οι Ευρωπαίοι είχαν χάσει τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο, η Lancia είχε επισήμως εγκαταλείψει και τον πρώτο ρόλο είχαν οι Ιάπωνες. Tommi Makinen εναντίον Carlos Sainz και Colin Mc Rae, Mitsubishi EVO3  εναντίον Subaru Impreza. Οι δύο εταιρείες είχαν για πρώτη φορά συναντηθεί στον αέρα κατά τον Β΄ΠΠ, αφού η Mitsubishi κατασκεύαζε, μεταξύ άλλων, το μαχητικό Α6 Ζero, ενώ η Subaru προερχόταν από την Nakajima, η οποία επίσης κατασκεύαζε πολεμικά αεροσκάφη. Για την ιστορία, το πρωτάθλημα του 1995 το κέρδισε ο Colin McRae και αυτά των 1996,97,98 και 99 ο Τοmmi Makinen.
H Mitsubishi, εκτός από το κλιματιστικό ή το αυτοκίνητο σας, κατασκευάζει αεροσκάφη ακόμα και σήμερα. Ένα τέτοιο είναι το Mitsubishi F-2, το οποίο βασίζεται στο F16 και αποτελεί το βασικό μαχητικό των Ιαπώνων.

 

Γερμανικές και ιταλικές έλικες

 

 

 
Piaggio Vespa Car 400

 

Piaggio και BMW έχουν ένα κοινό. Και οι δύο έχουν εμπλακεί με την κατασκευή αεροσκαφών, διτρόχων και αυτοκινήτων. Οι Ιταλοί κατασκευάζουν από το 1920 μέχρι σήμερα αεροσκάφη, ενώ το αεροπορικό ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αλέξανδρου Ωνάση έγινε με ένα δικινητήριο ελικοφόρο Piaggio P136. Εκτός από  τα ογκώδη αεροπλάνα, η Piaggio έγινε παγκόσμια γνωστή από την θρυλική Vespa, αλλά και το τρίκυκλο APE, ενώ  κατασκεύαζε και ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας  supermini, το 400. Αυτό το όχημα κυκλοφόρησε στην αγορά με το έμβλημα της Piaggio, αν και σχεδιάστηκε από την γαλλική ACMA. Είχε δίχρονο, δικύλινδρο εν σειρά, κινητήρα. Με χωρητικότητα 400 κ.εκ.
Όσο για τους Βαυαρούς, αυτοί ξεκίνησαν από τις μοτοσικλέτες και τους αεροπορικούς κινητήρες. Άλλωστε το λογότυπο της εταιρείας συμβολίζει την κίνηση του έλικα. Το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την BMW, το Dixi, ήταν ουσιαστικά το Austin 7. Μεταξύ άλλων, η BMW παρείχε τους αστεροειδείς κινητήρες για το καταδιωκτικό Focke Wulf, αλλά και κινητήρες για πολλά πρώιμα αεριωθούμενα των Ναζί. Αεροπορικούς κινητήρες κατασκεύασε και μεταπολεμικά, ενώ για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού η BMW ανήκει στους πλέον επιτυχημένους κατασκευαστές της μεταπολεμικής αγοράς.
To MBB Flamingo (όπως αναφέρεται προηγουμένως, η ΜΒΒ προέκυψε μεταξύ άλλων από την συγχώνευση της Messerschmitt και της Heinkel), το οποίο βρίσκεται στο Μουσείο Oberschleissheim στο Μόναχο, είναι το μοναδικό με κινητήρα Porsche, ο οποίος ακολουθεί τη γνωστή διάταξη της εταιρείας: επίπεδος, εξακύλινδρος, απόδοσης 200 ίππων. Αν και αργότερα τα μοντέλα παραγωγής είχαν αεροπορικούς κινητήρες της AVCO-Lycoming, το μηχανικό σύνολο της Porsche χρησιμοποιήθηκε και από άλλους κατασκευαστές, όπως η Cessna.

 

 
Αεροπορικός κινητήρας  της BMW
MBB Flamingo με κινητήρα Porsche

 

Το Σουηδικό παράδειγμα

Παραδοσιακά ουδέτεροι, οι Σουηδοί είχαν φροντίσει να αναπτύξουν την δικιά τους αεροπορική βιομηχανία. Η Saab έχει κατασκευάσει διάφορα γνωστά μαχητικά και επιβατικά αεροσκάφη, από τα οποία πολλά  έχουν εξαχθεί και σε άλλες χώρες, όπως το Draken (Δανία, Αυστρία, Φινλανδία) ή το Grippen (Βραζιλία, Τσεχία, Νότιος Αφρική, Ουγγαρία, Ταϊλάνδη). Από το 1949, μέχρι την χρεοκοπία του κλάδου των αυτοκινήτων στις αρχές της νέας χιλιετίας, η Saab κατασκεύαζε και επιβατικά οχήματα, με πρώτο το 92. Λέγεται ότι το πράσινο χρώμα του Saab 92 προερχόταν  από το περίσσευμα της βαφής των αεροσκαφών.
Βέβαια, η σχέση αεροπλάνου και αυτοκινήτου δεν εξαντλείται με αυτό το αφιέρωμα. Η χρήση aero κινητήρων σε αυτοκίνητα χρησιμοποιείται ευρύτατα, ιδίως στον χώρο των dragster. Αλλά περισσότερα στο επόμενο...

 

 

 

 
Saab Draken της Αυστριακής Πολεμικής Αεροπορίας και στην ένθετη φωτογραφία ένα 92 με το «αεροπορικό» πράσινο.