Home

Citroen SM Maserati
Μια κυρία ατυχήσασα.

     

  O σχεδιαστής  Robert Opron έχοντας τελειώσει το επιτυχημένο facelift της DS έλαβε μιά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα παραγγελία από την Citroen. Να σχεδιάσει ένα σπορ κουπέ πάνω στις  πρωτοποριακές  γραμμές της  κλασσικής από τότε λιμουζίνας της εταιρίας . Μετά την χρεοκοπία της FACEL η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία δεν είχε πιά εκπρόσωπο στην κατηγορία των μεγάλων GT . Ο Opron έβαλε τα δυνατά του και συνδύασε την πολυτέλεια , την Avantgard σχεδίαση , την υδροπνευματική ανάρτηση   με έναν ισχυρό V6 από την Maserati .

Πρωτοποριακή όσο και η DS.

 

 

 
Εντυπωσιακό και το πίσω μέρος.

 

H SM παρουσιάστηκε στο σαλόνι της Γενεύης το 1970  και προκάλεσε αίσθηση. Στοίχιζε όσο μιά Porsche 911  , έιχε μπροστινή κίνηση , ήταν το γρηγορότερο προσθιοκίνητο της εποχής του με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 220 χλμ/ω και που θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με την ισχυρότερη και επίσης προσθιοκίνητη Oldsmobile Toronado . Ήταν μακριά και εντυπωσιακή με έξη μπροστινούς προβολείς πίσω από ένα  τζάμι , με δύο από αυτους να κινούνται μαζί με το τιμόνι , δύο πόρτες και πινελίες χρωμίου στο πίσω μέρος. Η σχεδίαση ήταν , ακόμα και σήμερα , εντυπωσιακή αλλά όχι κραυγαλέα. Η SM τραβούσε τα βλέμματα αλλά και τα ...αυτιά αφού ο V6 της Maserati δεν είχε σχέση με τα ξεπερασμένα τετρακύλινδρα σύνολα που κινούσαν την DS.

Τεχνολογική κορυφή της αυτοκινητοβιομηχανίας είχε χαρακτηρίσει το Auto Motor und Sport το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και δεν είχε άδικο. Αεροδυναμικό , με ισχύ που έφτανε τους 180 ίππους με κινητήρα χωρητικότητας 3 λίτρων και βάρος 1,5 τόνο. Το εσωτερικό χωρίς να είναι φουτουριστικό όπως της DS , ήταν πλήρες , πολυτελές  και φυσικά εύρύχωρο . Τεχνικά στηριζόταν στην DS έχοντας το ίδιο φρένο-κουμπί  και έχοντας κληρονομήσει  όλα τα οδικά χαρακτηριστικά της . Πράγματι , η SM είχε άνετη ανάρτηση  συνδυάζοντας  καλή οδική συμπεριφορά  και πολύ αποτελεσματικά φρένα. Η καλή της αεροδυναμική μαζί με όλα τα παραπάνω την έκανε έναν δρομέα μεγάλων αποστάσεων αφού μπορούσε να διανύσει μεγάλες αποστάσεις με υψηλές Μ.Ω.Τ..

 

 

 
Η SM του γαλλικού Μουσείου της Mulhouse δίπλα από την “Θεά”

 

Προβλήματα.

Η SM ήταν μιά μεγάλη επιτυχία με πολλούς διάσημους ιδιοκτήτες , ένας από αυτους ο Σοβιετικός ηγέτης Λέονιντ Μπρέζνιεφ , αλλά δεν κατάφερε να σώσει την Citroen. Αν μιλήσει κάποιος με έναν ιδιοκτήτη ενός τέτοιου αυτοκινήτου θα καταλάβει γιατί. Τεχνικά περίπλοκη και ταυτόχρονα ευαίσθητη , είναι δύσκολο να συντηρηθεί. Χρειαζόταν μηχανικούς με χέρια που έχουν ...5 αρθρώσεις  για να φτάσουν  πολλά  από τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου , ενώ πολλοί συλλέκτες λένε αστειευόμενοι ότι δεν την κυκλοφορούν όταν βρέχει. Πραγματικά , αν σηκώσει κάποιος το καπώ θα δει έναν μηχανικό λαβύρινθο , με τον εξακυλινδρο κινητήρα χαμένο πίσω από το περίπλοκο υδραυλικό σύστημα. Πολλά πρωτοποριακά αυτοκίνητα είχαν τεχνολογία μπροστά από την εποχή τους με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πολλά προβλήματα.

 

 
Άνετη και πολυτελής αν και κάπως πιό συμβατική από την DS.
Σημασία στην λεπτομέρεια.

 

Η πετρελαϊκή κρίση και τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν την χρεοκοπημένη Citroen ανακοινώσει την διακοπή της παραγωγής της SM  το 1974 με τα τελευταία κομμάτια να παράγονται μέχρι το 1975 και την μητρική εταιρία να  συγχωνεύεται με  την Peugeot.

Πολύ αργότερα η SM ξαναέζησε λίγο μέσα από την ΧΜ του  1989 η οποία είχε και αυτή έναν ισχυρό V6  και πολλές σχεδιαστικές επιρροές από την SM. Δυστυχώς  αυτή η έκδοση δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία.