Home

Lamborghini Countach

 

 

 
Μέχρι τα 300+

 

Υπεραυτοκίνητο ντισκομπάλα

Countach (κουντάτς) είναι ένα επιφώνημα θαυμασμού που χρησιμοποιείται στη βορειοδυτική Ιταλία. Πιο ταιριαστό όνομα για αυτήν τη Lamborghini δεν θα μπορούσε να υπάρχει, αφού πενήντα χρόνια μετά την εμφάνιση της παραμένει το ίδιο ριζοσπαστική. Τουλάχιστον εμφανισιακά.

 

 

 
Μία Countach στο Retro Classic 2015

 

Say hallo to my little friend

Σήμερα η μόδα απαιτεί φροντισμένο μούσι αρχιεπίσκοπου, αριθμό τατουάζ που θα ζήλευε και μέλος της φυλής των Μαορί και πόζα με τη Lambo. Πριν από 40 χρόνια, η μόδα ήταν διαφορετική. Με γιακάδες κολοσσιαίων διατάσεων, δραματικές φαβορίτες, λαμέ κοστούμι και παντελόνι ψηλοκάβαλο με θανατηφόρα καμπάνα... και πόζα πάλι με μία Lambo... Countach.
Αφού γράψαμε για την 959, την F40 το Wector θα ήταν παράλειψη να μην γράψουμε για το αυτοκίνητο που κάθε ντίσκο θα ήθελε παρκαρισμένο στην είσοδό της. Παραμένει η απορία μου μέχρι σήμερα, πώς και αρκέστηκε ο «Σημαδεμένος» Al Pacino στη συμβατική 928, ενώ θα μπορούσε να ταιριάξει  το πούρο, το ποτηράτο τακούνι και το λαμέ κοστούμι με μία άσπρη, στο χρώμα της… σκόνης, Countach. Κοτζάμ Michelle Pfeiffer συνοδεύεις, όχι τον τοπικό διευθυντή της Deutsche Bank!

 

 

 
Η πρώτη γενιά του μοντέλου χωρίς την διακοσμητική αεροτομή

 

The world is hers

O μύθος λέει ότι ο Feruccio Lamborghini ασχολήθηκε με την κατασκευή σπορ αυτοκινήτων - μέχρι τότε κατασκεύαζε γεωργικούς ελκυστήρες - από ένα ...καπρίτσιο. Κάποτε πρότεινε στον Enzo Ferrari κάποιες ιδέες του και ο Κομεντατόρε τον αποπήρε. Η απάντηση του Lamborghini ήρθε, μεταξύ άλλων, με την αριστουργηματική Miura, που μόνο τρακτέρ δεν ήταν και ταρακούνησε για τα καλά την Ferrari. Η συνέχεια θα έπρεπε να  ήταν το ίδιο εντυπωσιακή, αφού πια ο ανταγωνιστής ήταν έτοιμος και... περίμενε. Πράγματι, η Countach αποτέλεσε μια αρκούντως συναρπαστική συνέχεια για την Lamborghini.
Ενώ η Ferrari 365 Βoxer ήταν γεμάτη καμπύλες, η Countach έμοιαζε με διαστημόπλοιο. Επίπεδη, με ακμές και γωνίες, χαμηλή και με πόρτες που άνοιγαν προς τα επάνω. Όταν εμφανίστηκε το 1971, ήταν χρόνια εμπρός από την εποχή της. Έμοιαζε με πειραματικό όχημα, με σχεδιαστική άσκηση, αλλά ήταν ένα αυτοκίνητο παραγωγής. Μηχανολογικά είχε «στηθεί» από τον Gianpaolo Dallara (που είναι ο ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας αγωνιστικών αυτοκινήτων) και είχε σχεδιαστεί από τον Marcello Gandini, ο οποίος σχεδίασε και τη Miura. Όμως, το νέο υπεραυτοκίνητο δεν είχε μόνο εντυπωσιακή εμφάνιση, αλλά ξεπερνούσε τα 300 χλμ/ω τελικής ταχύτητας, ταχύτητα που εκείνη την εποχή λίγα αυτοκίνητα μπορούσαν να αναπτύξουν.

 

 

 
Η Countach απέναντι από μία  Miura στο Μουσείο του  Sinsheim

 

Και κλάμα ο Enzo

Η Countach είχε άλλο στήσιμο από τη Miura, επιτυγχάνοντας ιδανική κατανομή βάρους. Η καμπίνα των επιβατών είχε μετακινηθεί προς τα εμπρός, το πλαίσιο ήταν σωληνωτό, ενώ ο δωδεκακύλινδρος κινητήρας είχε σφηνωθεί πίσω από την καμπίνα. Δύο μεγάλες εισαγωγές αέρα εξείχαν στις δύο πλευρές του αυτοκινήτου. Ο σχεδόν ανύπαρκτος χώρος αποσκευών βρισκόταν εμπρός και ο χώρος των επιβατών ήταν περιορισμένος. Η ορατότητα προς τα πίσω ουσιαστικά δεν υπήρχε, αλλά όποιος είχε τα χρήματα να αγοράσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο ήθελε να το οδηγεί μόνο προς τα εμπρός και γρήγορα.
Η Countach ήθελε «χέρια». Το βαρύ τιμόνι, το δύσκολο κιβώτιο, ο θόρυβος του δωδεκακύλινδρου κινητήρα που σκέπαζε τα πάντα στην καμπίνα, οι μεγάλες διαστάσεις του αυτοκινήτου, δεν ταίριαζαν με τον χαρακτήρα αυτοκινήτου βόλτας. Φυσικά δεν είχε ίχνος ηλεκτρονικών βοηθημάτων και παρόλο που έμοιαζε αεροδυναμική, δεν ήταν, οπότε ήθελε ιδιαίτερη προσοχή στις υψηλές ταχύτητες. Επίσης, αποτέλεσμα της στιβαρής κατασκευής ήταν το κάπως υψηλό, για μια σπορ κατασκευή, βάρος. Φυσικά, αυτά τα μειονεκτήματα καθόλου δεν αφαιρούν από την αξία της˙ αντιθέτως προσθέτουν στον χαρακτήρα της.
Ο κινητήρας της ήταν δωδεκακύλινδρος, ατμοσφαιρικός και απέδιδε  440 με 450 ίππους. Ο κυβισμός ήταν 4,9 μέχρι 5,1 λίτρα και η επιτάχυνση από 4,5΄΄έως  5΄΄, μέχρι τα 100 χλμ/ω. Από το 1974 μέχρι το 1990 που έμεινε στην παραγωγή, δεν άλλαξε πολύ. Κάποιες εκδόσεις απέκτησαν ένα διακοσμητικό πίσω spoiler.
H εμφάνιση της δημιούργησε μια ολόκληρη εποχή. Το σφηνοειδές σχήμα και οι αναδιπλούμενοι προβολείς έγιναν σήμα κατατεθέν των seventies και οι πόρτες που άνοιγαν προς τα πάνω παραμένουν εντυπωσιακό gimmick μέχρι σήμερα. Η Countach φτιάχτηκε για να τραβάει τα βλέμματα. Έγινε αφίσα σε παιδικά δωμάτια και  πρότυπο του  supercar. Όμως, δεν ήταν αγωνιστικό με πινακίδες κυκλοφορίας, αλλά ένα πολύ γρήγορο GΤ. Κατασκευάστηκαν περίπου 1000, χειροποίητες, με καλή ποιότητα κατασκευής που σημαίνει ότι οι περισσότερες επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Όσο για τις τιμές, κυμαίνονται από περίπου 400.000 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και πολύ  ψηλότερα σε δημοπρασίες.
Η θρυλική Countach αντικαταστάθηκε από την Diablo το 1990.

 

 

 
H LP5000QV (Quattrovalvole) με 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και ψεκασμό από το 1985