Home

Περί ανέμων και υδάτων 1

 

Ένα τούρκικο Murat 124 με εθνικά υπερήφανη διακόσμηση

 

Πληροφορίες από τον χώρο του αυτοκινήτου που δεν χάνεις και τίποτα αν δεν τις ήξερες.

 1. Το 1978 η Brabham παρουσίασε το Fan Car το οποίο είχε μία τεράστια φτερωτή στο πίσω μέρος που σκοπό είχε να μεγιστοποιήσει το ground effect.Το μονοθέσιο κέρδισε έναν αγώνα και μετά απαγορεύτηκε λόγω παραβίασης των κανονισμών, αλλά και γιατί εκτόξευε προς τα πίσω πέτρες και σκόνη που συνήθως έβρισκαν στόχο στο κράνος των οδηγών που ακολουθούσαν.
 2. Πριν ακυρωθεί για δυσφήμιση του θεσμού της F1, η Andrea Moda είχε κατέβει το 1992 σε κάποιον αγώνα χωρίς κινητήρες.
 3. Το πιο αργό αγωνιστικό στον θεσμό ήταν το επίσης ιταλικό μονοθέσιο της ομάδας Life τo 1990.Στις ελεύθερες δοκιμές ήταν όχι δευτερόλεπτα, αλλά λεπτά πιο αργό από τον ανταγωνισμό.
 4. Σε ένα προπολεμικό Grand Prix, το Auto Union του Bernd Rosemeyer βγήκε από τον δρόμο και πέρασε ανάμεσα από δύο δέντρα χωρίς να συμβεί κάτι. Αργότερα, όταν μετρήθηκε η απόσταση ανάμεσα τους βρέθηκε να είναι μερικά εκατοστά μεγαλύτερη από το μονοθέσιο. Ασκήσεις ακριβείας.
 5. Ο  Walter Röhrl βρέθηκε σε ελεύθερες δοκιμές αντιμέτωπος με ένα φορτηγό που μπήκε κατά λάθος στην ειδική διαδρομή. Τελικά δεν τραυματίστηκε κανένας, εκτός από τον οδηγό του φορτηγού που τα έκανε πάνω του. Το περιστατικό περιγράφει ο συνοδηγός του Röhrl, Christian Geistdörfer
 6. O Αndrea de Cesaris έχει το ρεκόρ εγκαταλείψεων στην Formula 1 συνήθως λόγω εξόδου.
 7. Άλλοι γνωστοί ζημιάρηδες: ο James Hunt (ή Shunt που σημαίνει τρακάρισμα) και ο Colin McRae aka  McRush.
 8. H Daf είχε κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο όπου το κιβώτιο ταχυτήτων είχε την ιδιαιτερότητα να έχει όπισθεν τόσο «μακριά» που το αυτοκίνητο μπορούσε να αναπτύξει 80 χλμ/ω κινούμενο προς τα πίσω. Άγνωστο σε τι χρησιμεύει κάτι τέτοιο.
 9. Το Jugo εξαγόταν στις ΗΠΑ ενώ ο κατάλογος του Auto Motor und Sport είχε συμπεριλάβει και το Citroën Pony, χωρίς όμως το όχημα να έχει ποτέ εισαχθεί στην Γερμανία.
 10.  Στην Γερμανία το Ντεσεβώ έχει το παρατσούκλι «πάπια».
 11.  O πρώτος «Σκαραβαίος» είχε δίχρονο κινητήρα Zündapp.
 12.  To Mitsubishi Galant κατασκευαζόταν και στην Αυστραλία ως Londsdale.
 13.  Το Fiat 124 κατασκευαζόταν, εκτός  από την  Ιταλία, στη Σ. Ένωση ως Lada, στην Τουρκία ως Murat, στην Ινδία ως Premier και στην Ισπανία ως Seat.
 14.  H μοναδική γυναίκα που έχει βαθμολογηθεί στην Formula 1 ήταν η Ιταλίδα Lela Lombardi με March.
 15.  Σε άλλα είδη αγώνων όμως οι γυναίκες ήταν πολύ πιο επιτυχημένες, όπως η Michele Mouton στα ράλι και η Ellen Lohr στο γερμανικό πρωτάθλημα τουρισμού. Και οι δύο σημείωσαν νίκες σε αγώνες.
 16.  O Jackie Stewart ήταν ο αδιαφιλονίκητος νικητής του ισπανικού Grand Prix του 1969 όντας δύο γύρους γρηγορότερος από τον δεύτερο!!! Το ρεκόρ του παραμένει ακατάρριπτο.
 17.  O Jim Clark έσβηνε τον κινητήρα της Lotus Climax σε κάποια σημεία της πίστας για να μην φθείρει τον κινητήρα. Όπως έκαναν κάποτε και οι πατεράδες μας στις κατηφόρες.
 18.  Τα φαρδιά ελαστικά έκαναν την εμφάνιση τους στην Formula 1 το 1967, οι αεροτομές το 1969 ενώ οι υποχρεωτική χρήση της ζώνης ασφαλείας το 1972. Το 1977 έκαναν την εμφάνιση τους τα turbo, το 1978 το ground effect, τα ανθρακονήματα εμφανίστηκαν το 1982, ενώ λίγο αργότερα έγινε μαζική η χρήση ασύρματης επικοινωνίας.
 19.  Tα τελευταία μονοθέσια με ground effect χρησιμοποιήθηκαν το 1982. Το ground effect θα επιτραπεί ξανά 40 χρόνια μετά, το 2022.
 20.  H McLaren F1 είχε ως βασικό χορηγό τη Marlboro από το 1975 μέχρι το 1996, για 21 χρόνια. Σήμερα η ομάδα έχει γυρίσει στο κλασσικό πορτοκαλί χρώμα που ξεκίνησε την εποχή του Bruce McLaren.
 21.  Tα Ford T διατίθεντο μόνο σε μαύρο χρώμα.
 22.   H κατασκευαστής αυτοκινήτων Saehan, ο οποίος στην ελληνική αγορά έγινε γνωστός τη δεκαετία του ‘70 με μία αγροτική έκδοση του Kadett, μετονομάστηκε σε Daewoo, παρουσιάζοντας το 1993 μία έκδοση του Kadett ως Sedan. Στην συνέχεια έγινε Chevrolet μέχρι την αποχώρηση της GM από την Ευρώπη.
 23.  To ρουμάνικο όχημα εκτός δρόμου ARO 244 κατασκευαζόταν και στην Πορτογαλία ως PΟRTARO και στην Ισπανία ως HISPARO. Μερικά ταλαιπώρησαν και τους ελληνικούς δρόμους.
 24.  Δεν υπήρξε ποτέ τετράπορτος η diesel σκαραβαίος.
 25.  To 1953 δοκίμασαν την τύχη τους στην Formula 1 43 ομάδες ή οδηγοί. Με το πέρασμα του χρόνου και την εκτόξευση του κόστους άρχισαν να μειώνονται αισθητά, ενώ σήμερα είναι μόλις 10.
 26.  Η Tyrell εμφανίστηκε το 1970 και  αγοράστηκε από την BAR το 1999. Η BAR εξαγοράστηκε από την Honda, η οποία εγκαταλείποντας τα Grand Prix έγινε Brawn GP και εξαγοράστηκε από την Mercedes. Η Mercedes υποστήριξε το ξεκίνημα της Sauber το 1988, η οποία αγωνίστηκε ως Sauber Petronas μέχρι το 2005, έπειτα ονομάστηκε BMW F1. Μετά από λίγα χρόνια ανεξαρτησίας, η Sauber σήμερα λέγεται Alfa Romeo F1, αλλά έχει έδρα στην Ελβετία. H Alfa Romeo έδινε κινητήρες στην Brabham η οποία πωλήθηκε το 1987 στην ελβετική Eurobrun. Μπερδεμένες ιστορίες.
 27.  Την δεκαετία του ΄30 διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε Grand Prix στη Λιβύη, Τη δεκαετία του ‘50 προετοιμαζόταν αντίστοιχος αγώνας στην Κούβα του δικτάτορα Μπατίστα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
 28.  Η μόνη ιταλική μάρκα που δεν ανήκει στην Fiat είναι η Lamborghini, η οποία ανήκει στην VW.