Home

Ιαπωνικά Σπορ αυτοκίνητα μέρος ΙΙ

 

 

 
Ο  Keke Rosberg προσπαθεί να σώσει το ΧΤ.

Aπό το Subaru XT στο Impreza

Όταν ξεφυλλίζεις παλιά περιοδικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφημιστικές καταχωρήσεις, γιατί φανερώνουν πολλά για την εποχή, αλλά και την χώρα έκδοσης του εντύπου. Συνήθως, στα έντυπα ειδήσεων και ποικίλης ύλης κυριαρχούσαν – παλαιότερα – οι διαφημίσεις οινοπνευματωδών ποτών, προϊόντων καπνού και φυσικά αυτοκινήτων.

Subaru XT

Κοιτώντας τον Keke Rosberg να ποζάρει στην διαφήμιση της Subaru, στην αρχή σε ξενίζει η αισθητική. 1987, πετροπλυμένο τζίν, ψιλή γραβάτα, σακάκι, χτένισμα εποχής, αλλά και οι φουτουριστικές γωνίες του αυτοκινήτου. Βέβαια, μοντέρνες και φουτουριστικές φαίνονταν τότε. Το πως δείχνουν σήμερα είναι μία άλλη ιστορία...
Η Subaru και η Mitsubishi είχαν μείνει πίσω σε σχέση με τη Μazda την Toyota και τη Nissan. Η πρώτη με την σειρά RX-7, η δεύτερη με την Celica, αλλά και ο πρώτος διδάξας Nissan  πατούσαν ήδη γερά στην ευρωπαϊκή αγορά των σπορ αυτοκινήτων. H Subaru, όμως, αν και είχε παρουσιάσει τον επίπεδο τετρακύλινδρο κινητήρα από το 1970 (δείτε στο πρώτο τεύχος των 4Τ) και είχε δουλέψει πολύ με την τετρακίνηση, παρέμενε σχετικά άγνωστη. Η Mitsubishi, από την άλλη πλευρά, ήταν γνωστή για τα βανάκια της και τα περιπολικά Galant της Αστυνομίας Πόλεων και της Χωροφυλακής. Μολαταύτα, η χρήση από έναν μανάβη ή έναν αστυφύλακα απέχει από τη σπορ οδήγηση, εκτός αν πρόκειται για καταδίωξη.
Το ΧΤ ήταν ένα 2+2 κουπέ, με επίπεδο τετρακύλινδρο κινητήρα τοποθετημένο εμπρός και κίνηση στους δύο ή στους τέσσερεις τροχούς. Παρουσιάστηκε το 1985 και έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1991. Ο κινητήρας ήταν υπερτροφοδοτούμενος, χωρητικότητας 1,8 λίτρων, με απόδοση 130 ίππων, ενώ η τετρακίνηση υποσχόταν μία ασφαλή οδική συμπεριφορά. Αν και είχε τις επιδόσεις αλλά και την τεχνολογία, το ΧΤ απέτυχε για έναν και μόνο λόγο. Η αισθητική του δεν άγγιξε το καταναλωτικό κοινό. Οι γραμμές του αμαξώματος, το εσωτερικό που μιμούταν το ύφος αεροπορικού κόκπιτ, με επιλογέα που έμοιαζε με χειριστήριο μαχητικού ήταν απλώς παρατραβηγμένα. Το κοινό που επιλέγει τέτοια αυτοκίνητα πρώτα κοιτά το αυτοκίνητο απέξω και μετά κάτω από το καπό. Την κατάσταση δεν έσωσε ούτε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1. Το ΧΤ σήμερα έχει ξεχαστεί ενώ δεν έχει ιδιαίτερη αξία ούτε ως oldtimer.

 

 

 
Μπλέ, κίτρινο και ο ήχος του Boxer...

 

Από την πίστα στα χώματα

Οι Ιάπωνες όμως είναι μεθοδικοί και επίμονοι. Οι αγώνες ήταν η λύση, αλλά όχι αυτοί της Formula 1. Έτσι, ακολουθώντας τη συνταγή της Audi, οι άνθρωποι της Subaru πήραν στην αρχή το Legacy RS και συμμετείχαν στο Πρωτάθλημα Ράλι, τo 1990. Πρώτα με τον Markku Alén και από το 1992 με τον Ari Vatanen και τον Colin McRae. To 1993 το Legacy απέκτησε το μπλέ κίτρινο χρώμα του χορηγού 555. Το 1994 το Legacy αντικαταστάθηκε από το μυθικό Impreza και η ομάδα κατέκτησε τρία Παγκόσμια με τους McRae, Burns και Solberg. Η Subaru δεν ήταν πιά η άγνωστη μάρκα, αλλά ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά σπορ αυτοκινήτων. Το ίδιο συνέβη και με τη Μitsubishi που κατάφερε να μεταμορφώσει το Lancer σε πύραυλο με την σειρά EVO, η οποία μέχρι σήμερα – όπως και το Impreza WRX – μπορούν να ταπεινώσουν και... Ferrari υπό κάποιες συνθήκες. Το EVO 6 Tommi Mäkinen Edition αποτελεί το νέο αγαπημένο θήραμα των συλλεκτών, με τιμές που σήμερα πλησιάζουν τα 80.000 € και προβλέπεται να φτάσουν σύντομα τα εξαψήφια νούμερα. Είδατε τι κατόρθωσαν η λάσπη, οι πέτρες και τα χιόνια;