Home

Back to the roots

Οι βετεράνοι που γυρίζουν σπίτι

Η Γη είναι μία σφαίρα και για αυτό ίσως η τάση των καταστάσεων είναι πολλές φορές παρομοίου γεωμετρικού σχήματος. Δηλαδή όλα γυρίζουν εκεί που από όπου ξεκίνησαν. Όπως τα δύο αυτοκίνητα της ιστορίας μας, τα οποία, αφού συμπλήρωσαν τα ένσημα τους σε χιλιόμετρα, βγήκαν στη σύνταξη και γύρισαν στην πατρίδα τους.

Πάμε μία βόλτα στο φεγγάρι.

1967. Στην κυβέρνηση είναι οι Σοσιαλδημοκράτες του Willy Brandt και στη Γαλλία ο De Gaulle. Η Γαλλία και η Γερμανία σείονται από τα κινήματα των νέων, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει δικτατορία. Από τα εργοστάσια στο Sindelfingen και στο Böblingen η νέα Mercedes W122-8 (Strich Acht την αποκαλούν οι Γερμανοί) παράγεται μαζικά μέχρι το 1976 που αντικαταστάθηκε από την W-123. Δύο εκατομμύρια μονάδες κατασκευάστηκαν, περισσότερες από όσες είχε κατασκευάσει η Mercedes μέχρι τότε συνολικά σε όλη την ιστορία της! Οι εργάτες με τις μακριές φαβορίτες, πολλοί Τούρκικης καταγωγής που είχαν ριζώσει πιά εκεί, θα κοιτούσαν με καμάρι τις καλοκατασκευασμένες Mercedes που ήταν στην κυριολεξία... αθάνατες! Κάτω από το καπό ο κινητήρας έδινε επιδόσεις που ταίριαζαν σε γαϊδουράκι και όχι σε άλογο κούρσας, αλλά το αμάξωμα έμοιαζε με χρηματοκιβώτιο, κάτι που θα αποδεικνυόταν όχι από την αυστηρή εταιρία πιστοποίησης TÜV σε ένα εργαστήριο, αλλά από έναν Σαλονικιό αυτοκινητιστή στους δρόμους της συμπρωτεύουσας.
Η 240D της ιστορίας μας έπιασε δουλειά το 1981. Τετρακύλινδρη, φυσικά πετρέλαιο, με 60 ίππους και το μηχανικό ταξίμετρο να μετρά μέσα στην καμπίνα. Η Ελλάδα είχε μόλις ενταχθεί στην ΕΟΚ, τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς θα έπαιρνε την εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου, ένας Ελληνοαμερικάνος με το όνομα Νίκ Γκάλης έκανε τα πρώτα του βήματα στον Άρη, στον Ηρακλή έπαιζε ο μέγας Χατζηπαναγής και στον ΠΑΟΚ ο σπουδαίος Γιώργος Κούδας. Οι Έλληνες έβλεπαν «Το Φως του Αυγερινού» στην τηλεόραση (ακόμα και εκείνο το βράδυ του καταστροφικού σεισμού στις Αλκυονίδες), τους «Ιερόσυλους» και τα «Τετράγωνα των Αστέρων».
Πόσες κουβέντες να έπιασε ο οδηγός με τους επιβάτες; Αρκετές για να πάει μέχρι τη Σελήνη, αφού η αειθαλής 240 έγραψε 4,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέχρι το 2002 που αποσύρθηκε!!! Εκείνη την εποχή η Ελλάδα είχε άλλο νόμισμα, είχε αλλάξει 4 πρωθυπουργούς και οργάνωνε τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο τεστ αντοχής που έγινε ποτέ σε αυτοκίνητο, το οποίο η Mercedes πέρασε με επιτυχία. Σήμερα, ανήκει στο Μουσείο της Mercedes όπου και την φωτογράφησα... σε διαφάνειες το 2005. Σίγουρα θα κοιτάει με περιφρόνηση τις Α Class  πρώτης γενιάς του 1999 και τις C Class του 1993 που σκουριάζουν σαν παροπλισμένα πλοία.   

 

 

 

 

Η Κλούβα

Ένα μηχανικός με φαντασία μπορεί στο ίδιο πάτωμα να σχεδιάσει το Kübelwagen της Wehrmacht, τον Σκαραβαίο, το Fridolin (ένα βαν που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τα γερμανικά ταχυδρομεία), το Karmann Ghia και φυσικά...το Volkswagen κλούβα. Το VW T(ransporter) 1 ή «Bulli» ή «Κλούβα» για εμάς, είχε τον κινητήρα πίσω και ακολουθούσε την ίδια φιλοσοφία με την προαναφερθείσα Mercedes. Στιβαρό, ανθεκτικό και απελπιστικά αργό, το όχημα έκανε όσα χρειαζόταν ένας επαγγελματίας. Απλό στην συντήρηση, αερόψυκτο κατασκευάστηκε σε... κοπάδια από τη VW, έγινε εξαγωγή σε όλο τον κόσμο και κυκλοφόρησε σε τρεις γενιές μέχρι το 1990.
Η συνάντηση με το Τ2 της ιστορίας μας ήταν τυχαία. Το 2017, στη Στουτγάρδη, άκουσα από μακριά τον τετρακύλινδρο, επίπεδο κινητήρα του VW και ως φίλος τους κλασσικού αυτοκινήτου το φωτογράφησα. Αργότερα διέκρινα ότι ο νέος ιδιοκτήτης είχε διατηρήσει το αυτοκίνητο στα χρώματα του επαγγελματία που το οδηγούσε παλαιότερα. «ΥΔΡΑΥΛΙΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΙ» σε άψογα... Ελληνικά αναγραφόταν στα πλάγια τους αυτοκινήτου και δεν χρειαζόταν και ιδιαίτερη φαντασία για να σκαρώσει κάποιος την ιστορία του Τ2. Κάποτε έγινε εισαγωγή στην Ελλάδα ως επαγγελματικό, κάποιος συλλέκτης το είδε στην Ελλάδα και το αγόρασε, οπότε η γαλάζια κλούβα γύρισε στην πατρίδα της για να κάνει εκεί τις διαδρομές της. Δεδομένης της αξιοπιστίας και της ποιότητας κατασκευής του συγκεκριμένου μοντέλου, θα τις κάνει για πολλά χρόνια ακόμη. Για τους περίεργους, το συγκεκριμένο βαν είναι ιδιωτικής χρήσεως, έχει μικτό φορτίο 2.000 κιλά, ωφέλιμο 1.060 και έδρα την Αθήνα, όπως αναγράφεται στα επαγγελματικά οχήματα στο πλάι.