Home

Όλα πίσω.

Μία προπολεμική μόδα.

 
Η εντυπωσιακή Tatra 87
 

 

Ο αξιωματικός των SS κατέβηκε από το κτήριο της διοίκησης κάπου στην κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία. Με αλαζονικό ύφος προχώρησε προς την επιταγμένη Tatra 87,  μπήκε μέσα και έβαλε εμπρός τον κινητήρα. Δεν ήθελε να το παραδεχτεί, αλλά το τσεχοσλοβάκικο αυτοκίνητο ήταν πολύ καλύτερο από το υπηρεσιακό Kübelwagen. Με αεροδυναμικό αμάξωμα, V8 κινητήρα και  δερμάτινο σαλόνι, ήταν πολυτελέστατο. Ξεκίνησε πατώντας γκάζι πάνω στον χιονισμένο δρόμο. Τα υπόλοιπα ούτε που τα κατάλαβε. Πώς δηλαδή το αυτοκίνητο ντεραπάρισε και πώς βρέθηκε μέσα στο χιονισμένο χαντάκι. Βγήκε έξω τσαλακωμένος και του φάνηκε ότι άκουσε τους ντόπιους να χαχανίζουν...

 

 

 
H μεταπολεμική έκδοση του Σκαραβαίου.

 

Το μυστικό όπλο.

Ίσως η Tatra 87 να ευθύνεται για περισσότερους θανάτους ναζί αξιωματικών από ό,τι ο Τσεχοσλοβάκικος Στρατός. Αιτία, η τραγική κατανομή βάρους στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο που είχε την πρωτοτυπία να φέρει τον κινητήρα πίσω.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ήταν κακό. Αντιθέτως, υπήρξε ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα που ακολουθούσαν τις αρχές της αεροδυναμικής για την βελτίωση των επιδόσεων, ενσωματώνοντας τεχνολογία που προερχόταν από την αεροναυπηγική. Ο σχεδιαστής του, ο Hans Ledwinka, ήταν προσωπικός φίλος του Ferdinard Porsche ο οποίος, λέγεται, ότι αντέγραψε πολλά στοιχεία από τον συνάδελφο του, όταν σχεδίαζε τον «σκαραβαίο».

 

 

 

 
Μία Μercedes 130 -W23.

 

Η 87 είχε πράγματι ένα αεροδυναμικό και ιδιαίτερα ευρύχωρο αμάξωμα, τρεις εμπρόσθιους προβολείς, οπίσθια κάθετη αεροτομή που θύμιζε αεροσκάφος και τον  κινητήρα τοποθετημένο στο οπίσθιο τμήμα για καλύτερη εκμετάλλευση των χώρων. Η 87 πλησίαζε τα 160 χλμ/ω και θεωρείτο οικονομική σε ό,τι είχε να κάνει με την κατανάλωση καυσίμου, πάντα σε συνάρτηση με την εποχή της. Αυτό το χαρακτηριστικό, όπως είπαμε, οφειλόταν στην εξαιρετική της αεροδυναμική, η οποία θεωρείται πρωτοποριακή ακόμη κι όταν συγκριθεί με πιο σύγχρονα αυτοκίνητα.
Όταν  παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο μοντέλο, το 1936, τα αεροδυναμικά αμαξώματα τύπου streamline ήταν, ό,τι πιο σύγχρονο υπήρχε στην σχεδίαση αμαξωμάτων και δεν άργησε να βρει και άλλους μιμητές. Πιο γνωστή περίπτωση από όλες είναι αυτή του «σκαραβαίου», του οποίου ο σχεδιαστής, Ferdinard Porsche, αντέγραψε πολλά χαρακτηριστικά από την 87. Κυρίως μιμήθηκε τη λογική «όλα πίσω», καθώς ο κινητήρας – αερόψυκτος και στα δύο αυτοκίνητα – βρισκόταν στο οπίσθιο τμήμα του αυτοκινήτου, πίσω από τον άξονα.

 

 

 

 
Μία Mercedes 130 δίπλα από την συμβατικότερη 170.

 

Προβληματική οδική συμπεριφορά.

 Εκτός όμως από την Tatra και τον «σκαραβαίο», είχε μπει στον χορό και η  Mercedes, έχοντας  παρουσιάσει τη δική της εκδοχή του «όλα πίσω» με τις σειρές W23, W28 και W30. Αυτά τα μοντέλα θα αποτελούσαν τη νέα πρόταση της εταιρίας στη μικρή κατηγορία. Πράγματι, ο ειδικός τύπος έγραψε διθυραμβικά σχόλια για την νέα σειρά, την οποία κινούσαν οικονομικοί κινητήρες, μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα. Όπως και στην περίπτωση του Tatra , τα μικρά Mercedes χαρακτηρίζονταν από δύστροπη οδική συμπεριφορά, λόγω της κατανομής του βάρους. Κύριο πρόβλημα ήταν αυτό που οι Αγγλοσάξονες χαρακτηρίζουν ως «Tail Happy», περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο τις  έντονες τάσεις υπερστροφής και αστάθειας.
Τα ίδια ακριβώς προβλήματα παρουσίασε και ο «σκαραβαίος», αλλά δύο συμπτώσεις τον «έσωσαν». Η πρώτη συγκυρία ήταν ότι στην μεταπολεμική περίοδο σημασία είχε η στοιχειώδης μετακίνηση και η απλή κατασκευή και όχι η οδική συμπεριφορά. Η δεύτερη συγκυρία ήταν η πετρελαϊκή κρίση. Στις ΗΠΑ υπήρξε προβληματισμός για την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου και κατά πόσο αυτό ήταν ασφαλές. Όμως, η αναπάντεχη πετρελαϊκή κρίση έκανε περιζήτητα τα αυτοκίνητα που είχαν μικρή κατανάλωση και ο «σκαραβαίος» τη «γλύτωσε».

 

 

 

 
Η Porsche 356 που φυσικά τα είχε «όλα πίσω».

 

Από την Tatra 87 στην 911.

Η εξέλιξη των αναρτήσεων, των ελαστικών και των αμαξωμάτων βοήθησαν στο να γίνουν πιο «οδηγήσιμα» πολλά μεταγενέστερα μοντέλα που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη συνταγή «όλα πίσω». Μερικά από αυτά μάλιστα έδιναν έμφαση στην οδηγική ευχαρίστηση, όπως το NSU TT ή το Renault Alpine. Σήμερα, τα συνηθισμένα αυτοκίνητα έχουν τον κινητήρα τοποθετημένο εμπρός, τα σπορ στο κέντρο, ενώ «τελευταίος των Μοϊκανών» είναι η Porsche 911, η οποία μοιράζεται, άλλωστε, το ίδιο DNA με τον «σκαραβαίο». Όσο για την Tatra, συνέχισε να κατασκευάζει αυτοκίνητα, έχοντας διορθώσει το πρόβλημα  της αστάθειας, κερδίζοντας μάλιστα τον τίτλο των γρηγορότερων αυτοκινήτων στο ανατολικό μπλοκ. Διέκοψε την παραγωγή επιβατικών οχημάτων το 1999. 

 

 

 

 
Το NSU TT ήταν η «911 του φτωχού».