Home

H γέννηση του αυτοκινήτου

 
To θερμοκήπιο όπου κατασκευάστηκε ο πρώτος κινητήρας στον κόσμο.
 

 

Το κουδουνάκι χτυπά...

Πρόσφατα η είδηση ότι η Daimler (έτσι λένε την Mercedes οι Γερμανοί ) δεν θα έχει τα κέρδη που περίμενε λόγω του σκανδάλου Diesel και το κόστος εξέλιξης των ηλεκτροκινητήρων που ακόμα δεν φτάνουν την απόδοση των Tesla προκάλεσε προβληματισμό στην Στουτγάρδη και όλη την Γερμανία. Τρία εργοστάσια, σωστές πόλεις, στο Untertuerkheim, στο Böblingen και στο  Sindelfingen περιμένουν μειώσεις, ίσως και απολύσεις. Το πρόγραμμα λιτότητας θα επηρεάσει από τις τιμές των ακινήτων  μέχρι τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Η Μercedes δεν είναι κάτι τυχαίο. Είναι η εταιρία που γέννησε το αυτοκίνητο.

 

 

 
To εσωτερικό του εργαστηρίου.
                         

Made in Germany

Το κουδουνάκι χτυπά. Με αυτό το κωδικοποιημένο μήνυμα ειδοποίησε ο κωδωνοποιός Κurtz τον Gottlieb Daimler ότι ο πρώτος κινητήρας εσωτερικής καύσης λειτουργούσε. Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος μπορούσαν να φανταστούν τι θα επακολουθούσε μετά από αυτήν την εφεύρεση και πόσο θα άλλαζε τον κόσμο. Εκείνη την εποχή, στα τέλη του 19ου αιώνα, ο όρος «Μade in Germany» είχε δημιουργηθεί από τους Άγγλους για να προειδοποιείται το καταναλωτικό κοινό ότι η ποιότητα του προϊόντος ήταν κακή. Η Γερμανία δεν είχε σχηματισθεί ακόμη ως ενιαίο κράτος και η πρωσική γραφειοκρατία δεν επέτρεπε στη βιομηχανική επανάσταση να εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως στην Αγγλία.

 

 

 

 
Αντίγραφο μίας μοτοσικλέτας με τον πρώτο κινητήρα εσωτερικής καύσης.

 

Tο θερμοκήπιο του Daimler

Εκείνη την εποχή το Bad Cannstatt ήταν μία μικρή πόλη που γειτόνευε με την πόλη της Στουτγάρδης. Σε αυτήν την περιοχή  μετακόμισε – από τη γενέτειρα του στο Schorndorf της Βυρτεμβέργης – ο επιχειρηματίας Gottlieb Daimler, αφού το Cannstatt ήταν γνωστό για τα ιαματικά λουτρά του. Εκεί,  σε ένα θερμοκήπιο, με τη συμβολή του Wilhelm Maybach, ο Daimler έφτιαξε τον πρώτο κινητήρα εσωτερικής καύσης, στηριζόμενος στις ανακαλύψεις του (επίσης) Γερμανού Nicolaus Augustus Otto.
Τότε το θερμοκήπιο βρισκόταν μέσα σε έναν κήπο, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ούτε οι οικογένειες των Maybach και Daimler, ούτε το υπηρετικό προσωπικό ήξεραν τι κάνουν εκεί οι δύο άνδρες. Aυτό βέβαια προκάλεσε την υποψία του περίοικων, αφού οι μεταλλικοί ήχοι τούς έκαναν να νομίσουν ότι οι δύο εφευρέτες πλαστογραφούσαν νομίσματα, με αποτέλεσμα να κληθεί η Αστυνομία. Ευτυχώς, όμως, οι εκπρόσωποι του νόμου δεν πρόδωσαν το μυστικό και η κατασκευή του πρώτου κινητήρα συνεχίστηκε απρόσκοπτα.

 

 

 
Εργαλεία που είχε χρησιμοποιήσει ο Daimler.

 

Το πρώτο αυτοκίνητο

 Πολλά μεταλλικά εξαρτήματα του κινητήρα (μεταξύ άλλων το έμβολο, σύμφωνα με ανθρώπους του Μουσείου) κατασκεύασε μυστικά η οικογένεια κωδωνοποιών Kurtz, ο οποίοι είχαν κατασκευάσει και μερικές από τις καμπάνες της εκκλησίας της πόλης. Οι καμπάνες αυτές υπάρχουν ακόμα. Ο πρώτος κινητήρας, ο οποίος απέκτησε το παρατσούκλι «Standuhr» (ρολόι τοίχου), ήταν τετράχρονος, περίπου 500 κ.εκ.,  είχε έναν κύλινδρο και απέδιδε 1,2 ίππο. Αμέσως ο Daimler εφάρμοσε την εφεύρεσή του σε πολλές κατασκευές, όπως λέμβους, αερόστατα αλλά και στο πατενταρισμένο, τρίκυκλο όχημα ενός άλλου επιχειρηματία από την Καρλσρούη, του Carl Benz. Ήταν 1886 και όταν το πρώτο αυτοκίνητο γεννήθηκε. Μην φανταστείτε κάτι παρόμοιο με τα σημερινά μοντέλα. Το πατενταρισμένο όχημα του Benz με τον κινητήρα του Daimler είχε τρείς ακτινωτούς τροχούς με λάστιχα πάχους ποδηλάτου, δύο θέσεις, δεν διέθετε τιμόνι, αλλά μοχλό, δεν είχε σκεπή και η τελική ταχύτητα του μάλλον δύσκολα θα ξεπερνούσε τα 30 χλμ/ω.
Οι Daimler και Benz δεν είχαν ποτέ στενή συνεργασία. Ούτε καν είχαν σκεφτεί να ενώσουν τις εταιρείες τους. Η νέα εφεύρεση άλλωστε δεν έπειθε. Σε μία προσπάθεια διαφήμισης του προϊόντος, η σύζυγος του Benz, Bertha, έκανε μια διαδρομή 196 χιλιομέτρων το 1888, από το Mannheim στο Pforzheim με επιστροφή. Μία από τις πόλεις που διέσχισε, ήταν και αυτή του Hockenheim, όπου σήμερα βρίσκεται η διάσημη πίστα της Formula 1.

 

 

 

 
To σπίτι που γεννήθηκε ο Daimler στο Schorndorf.

 

Ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Mercedes

    Αργότερα, αρχές του εικοστού αιώνα, ο Emil Jelineck, ένας Αυστριακός επιχειρηματίας,  παρήγγειλε στην Daimler Μοtorenwerk Cannstatt ένα αυτοκίνητο 35 ίππων. Ο Jellinek δεν ήθελε μόνο να συνεργαστεί με την Daimler, άλλα και  να δώσει στο αυτοκίνητο το όνομα της κόρης του. Εύκολα μαντεύει κάποιος ότι το όνομα της κοπέλας ήταν ...Mercedes Jellinek. Kάπως έτσι προέκυψε το πρώτο συνθετικό της σημερινής εταιρείας. Το δεύτερο ήρθε το 1926, χρόνια μετά τον θάνατο του Daimler και την αποχώρηση του Maybach. Τότε έγινε η συγχώνευση  με την εταιρεία του Carl Benz που δημιούργησε την Mercedes Benz. H ένωση ήταν μιά λύση επιβίωσης για τις δύο εταιρείες. Την ίδια εποχή, η Opel αγοράστηκε από την General Motors και η Auto Union αντιμετώπιζε επίσης προβλήματα, τα οποία οδήγησαν αργότερα στην κρατικοποίηση της.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Το θερμοκήπιο έγινε ένα απέραντο εργοστάσιο που χρειάζεται δικό του ενεργειακό σταθμό για να λειτουργήσει και η Mercedes έχει μια ιστορία μακρύτερη από αυτή του Γερμανικού κράτους. Σήμερα, ο χώρος ανήκει στο Μουσείο της εταιρείας και είναι επισκέψιμο με δωρεάν είσοδο. Βρίσκεται στην οδό Taubenheim 13 στο Bad Cannstatt, κοντά στο Kurpark. Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το σπίτι του Maybach, ενώ στο νεκροταφείο του Cannstatt βρίσκονται οι τάφοι και των δύο. Όσο για το καμπαναριό της πόλης, είναι εκεί από το 1613.

 

 

 

 
Το σπίτι που έζησε ο Maybach στο Bad Cannstatt.

 

Tα πρωτότυπα του Cannstatt

Αν βρεθείτε ποτέ στην περιοχή, θα ακούσετε το «καμπανάκι» να χτυπάει ακόμα, αν μάλιστα είστε και λίγο τυχεροί θα δείτε και ένα Erlkönig, όπως λέγονται τα  καμουφλαρισμένα, πειραματικά μοντέλα της Mercedes που κυκλοφορούν ακόμα σε αυτή την γειτονιά, κάνοντας δοκιμαστικές βόλτες πριν βγουν στην παραγωγή.
Όσο για το πρώτο δίπλωμα οδήγησης, εκδόθηκε το 1888 στον κ.Carl Benz. Πρόσφατα η εγγονή του οδήγησε το πρώτο αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωση του Μουσείου της Mercedes. Όταν την ρώτησαν αν της είναι δύσκολος ο χειρισμός, απάντησε: «Όχι, το έχω συνηθίσει» .
To 1893, ένας άλλος Γερμανός μηχανικός με το όνομα Rudolf Diesel εφηύρε τον πετρελαιοκινητήρα, ενώ ο περιστροφικός κινητήρας εξελίχθηκε επίσης από έναν Γερμανό μηχανικό, τον Felix Wankel. Αυτά για την Ιστορία...

 

 

 

 
Oι προτομές των Daimler και Maybach.

 

 

 

 

 
Σε πρώτο πλάνο το τρίκυκλο του Benz από το 1886 , πίσω αριστερά το πρώτο αυτοκίνητο του Daimler και αριστερά ο πρώτος κινητήρας.

 

 

 

 
Η Simplex 40PS του 1902 ήταν η πρώτη επίσημη Mercedes. Το προηγούμενο μοντέλο, η   

   Daimler 35 PS είχε βαφτιστεί Mercedes από τον ιδιοκτήτη της, Emil Jellinek.

 

 

 

 
Μία από αυτές τις καμπάνες είχε κατασκευαστεί από τον κωδωνοποιό που συμμετείχε στην δημιουργία του πρώτου κινητήρα.
Η Εκκλησία του Bad Cannstatt.

 

 

 

 

 
Πρωτότυπο της A Class στους δρόμους της Στουτγάρδης το 2017.